aBázis KAPCSOLAT BLOG CSAPAT ÓRAREND ÁRAK GALÉRIA
EDZÉSEINK
AKCIÓK/HÍREK GYIK

Blog

Üdvözlünk aBázis blogján!

index

A hátsó lánc edzése az arányosságért II. rész

aBázis blog 20 Ápr 18, 2020

Az első részben végigvettük a felsőtest hátsó izmait, és láthattuk milyen fontos ezek célzott fejlesztése. Az alsó test talán nagyobb hangsúlyt szokott kapni a hölgyeknél, hiszen a fenék, és a lábak formálása legalább annyira fontos számukra, mint a férfiaknál a karok, és a mellkas. :) Azonban ez a terület a férfiak számára sem szerencsés, ha lemarad a fejlődésben, mert nem csak aránytalan kinézetet eredményez, hanem a felsőtest sem fejlődik megfelelően ennek hiányában. Nézzük mit is kell célzottan megdolgoztatnunk!

Farizom

A farizmok a csípőre ható izmok – konkrétan a külső csípőizmok közé tartoznak. Három izomból áll, méghozzá a nagy, a közepes és a kis farizomból. A nagy farizom a legnagyobb közülük, a medence hátulsó felszínén található, ami a combot hátra és oldalirányba emeli. Elsődleges funkciója, hogy nyújtja a csípőizületet, kiegyenesíti a törzset, és a lábat hátrafelé mozgatja. A kis és középső farizom alul a nagy farizom oldalán helyezkedik el. Funkciójuk, hogy a lábat kifelé illetve oldal irányba távolítják. Természetesen a guggolást javasolja mindenki elsőre, ezeknek az izmoknak a fejlesztésére. Ezzel nem is szeretnénk vitatkozni, viszont önmagában a guggolás nem elegendő. Egyrészt a szervezet ha hozzászokik egy típusú mozgáshoz, akkor egy idő után a fejlődés is lelassul, megreked. Másrészt a más irányú mozgásnál az igénybevétel is máshol történik, másként dolgozik az izom.
A guggolás mellett érdemes a kitörés, egylábas lábgyakorlatok különböző fajtáit is végezni. (hátrafelé kitörés, split guggolás, bolgár guggolás, sétáló kitörés, fellépkedések...stb.)

A hamstring

Hátsó combizmok csoportját, amelyek keresztezik a csípő és a térd ízületet, nevezzük combhajlítóknak, három különálló izomból tevődik össze: biceps femoris, semimembranosus és semitendinosus. A biceps femoris (belső combizom), a comb területéről indul és a térdnél ér véget. Biztosítja a térdízület rögzítését és forgását, valamint a csípőízület feszítését. A semimembranosus a legnagyobb izom a hajlító izomcsoportból, amely a csípőcsonttól indul és a sípcsont hátsó részénél ér véget. Biztosítja a térd rögzítését, a sípcsont forgatását, valamint a combizmok feszítését. A semitendinosus a leghosszabb izom a comhajlító izomcsoportból, amely a semimembranosus és a biceps femoris között helyezkedik el. A csípőcsonttól indul és a sípcsontnál végződik. A sípcsont forgatásáért, a térd rögzítéséért és a comb feszítéséért is felelős.
Fejlesztésükre sokféle gyakorlat létezik. Ilyen például a merevlábas felhúzás, szumó deadlift, lábtolás, combhajlítás fekve. Ha célzottan edzük ezeket az izmokat, észrevehetően jobban fogunk teljesítani majd olyan gyakorlatoknál, mint a guggolás vagy felhúzás. A combhajlítók edzése legalább ugyanolyan fontos, mint a combfeszítők edzése. A megfelelő és kiegyensúlyozott edzése ezeknek az izmoknak fontos lehet a későbbi térdfájás megelőzésében is.

nutritions

Vádli

A vádli több kisebb izom együttese. Vádlin a lábszár hajlító izmait értjük, melyek a lábfej hajlítását végzik. Ezt a feladatot a háromfejű lábikraizom végzi főleg, mely egyből két izmot is magába foglal, a kétfejű lábikraizmot és a gázlóizmot. Előbbi a combcsonton ered, míg utóbbi a lábszárcsonton, majd egyesülnek az achilles ínban és tapadnak a bokán. A kétfejű lábikraizom a combcsonton ered, ezért nyújtott láb esetében tud teljesen kinyúlni és optimálisan dolgozni, míg a gázlóizmot nem befolyásolja a lábszár helyzete. Mivel a kétfejű erősebb (és gyorsabb is), így átveszi a terhelést a gázlóizomról. Ez az oka, hogy a kétfejűt nyújtott lábbal, míg a gázlóizmot hajlított láb esetén tudjuk edzeni. Az álló helyzetben végzett vádli gyakorlat , és a lábtoló gépen végzett vádli (még ha ülő lábtoló gép akkor is) a kétfejű lábikraizmot fejleszti. Az ülő vádli, ha be van hajlítva a lábunk (!), az a gázlóizmot.

De miért is fontos annyira a vádli edzése? Az esztétika mellett a szívünk, és érrendszerünk egészségének megőrzésében játszik nagy szerepet. A gázlóizom nem véletlenül érdemelte ki a megtisztelő "második szív" címet. A szív elegendő erőt fejt ki ahhoz, hogy pillanatok alatt elárassza friss, oxigéndús vérrel a test minden sejtjét az artériákon és a hajszálereken keresztül – egészen az alsó végtagokig. A vérnek viszont valahogy vissza kell jutnia a szívhez és a tüdőhöz, hogy ismét megtelhessen oxigénnel.A kihívást az jelenti, hogy nagyobb erőhatás kell a vér visszajuttatásához a szívbe, mert ilyenkor a gravitációval ellentétes irányban kell áramoltatni, tehát felfelé. A jelentős munka elvégzéséhez így a vénáknak egyaránt szükségük van a dobogva pumpáló szív negatív energiájára, és egy olyan erőhatásra, amit "vádliizom-pumpának" is szoktak nevezni. Ha a gázlóizom a boka izmaival együtt erős és megfelelően működik, tulajdonképpen egy "második szívet" alkot, ami folyamatosan felfelé pumpálja a vért, megelőzve ezáltal például a visszér kialakulását.

vitamins

Boka és Csípő

A megfelelő mobilitásról, és a nyújtás fontosságáról a felső test esetén már beszéltünk. Nézzük, hogy az izomfejlesztésen túl mivel tudunk hozzájárulni az egészséges, és arányos alsótesthez. Merev bokával, és csípővel nem fogunk tudni szabályos gyakorlatokat végezni, és ezzel testünk más területeit kényszerítjük kompenzációra, melynek sérülés lehet a vége. A kulcs a mobilitás. A boka nem megfelelő mobilitása okozhat térd-,csípő-, de akár váll-, vagy hátfájdalmakat is. A különböző nyújtó gyakorlatokon kívül érdemes olyan gyakorlatokat beiktatni mint a külső talpélen járás,sarkon és lábujjhegyen járás, boka körzések. A merev csípő a mindennapi életvitelt is képes korlátozni, sporttevékenységet tekintve pedig nem igazán kedvez a szabályos guggolás kivitelezésének. A csípő gömbízület, így mobilizálásánál figyelembe kell venni, hogy minden irányból legyen megnyújtva. A statikus nyújtó gyakorlatok mellé végezhetünk törpejárást vagy mély guggolást.

Testünk formálása, egészséges működésének biztosítása komplex feladat. Az egyes izomcsoportok mellett figyelni kell ízületeinkre, a mozdulatok helyes kivitelezésére, és arra, hogy egyik területet se hanyagoljuk el.